lørdag 20. september 2014

Bretagnekysten- i motvind og sol.


Vi hadde kjempet oss frem i motvind deler av seilasen sørøstover til Belle Ile, og det lå an til fortsatt frisk bris fra sør-øst, da vi var klar for å forlate øya tirsdag 16.09. Tormod sjekket yr.no som kunne fortelle at det ville dreie mot sør kl 14. Da satte vi seil og la vi kursen ut i Biscaya, omtrent mot Bilbao, og satset alt på at yr ville ha rett og hjelpe oss på en bedre kurs i to tida. Alternativt måtte neste crew bytte om billetten fra Bordeaux til Bilbao, mente Tormod. Men så ble det som yr hadde sagt. Utrolig artig å sitte og se hvordan vinden dreide akkurat kl to, og vi kunne slå og sette kurs mot Ile’Yeu og Joinville.


Vi ankom Joinville til sen middag, tok kvelden og var på ‘an igjen neste morgen. Dette kan høres heseblesende ut. Ja. Det var dette med skipperns øyemål på avstander da. Alle ombord var enige om at man gjerne kunne brukt to uker til i dette området.  Øyhopping på Bretagnekysten kan anbefales! Flotte havner og franske, hyggelige småbyer. Heldigvis koser vi oss til havs i sol og mild motvind, 10 - 12 timer i døgnet. Vi har en liten anelse om at vi har vært heldige med været - tross motvind. Det er lett å se at kuling eller storm fra Atlanterhavet vil gi heftige forhold her. 

Skipperen har kvikknet veldig til og er tilbake i byssa for fullt. Nå svært inspirert av de franske råvarene. Lun chervre med nøtter, spekepølse, melon og andre godsaker til lunsj.Når vi er inne på arbeidsoppgaver, så er det tydelig at Hans og Tormod begge tar ansvar for at det er nok kaker ombord. De overgår faktisk Haralds kakeinnkjøp. Her er posen full fra det lokale bakeriet i La Rochelle. De er ikke bare begeistret for kakene bak disken, men også de unge jentene som står til tjeneste bak terter og croisanter. 

I Rochelle fikk vi en herlig formiddag, siden vi ikke kunne komme oss videre før ved høyvann kl 12, på torsdag 18.09. Vi hadde blitt møtt av en havnevakt midt på natten som geleidet oss innenfor en sluseport. Båten var for lang til å ligge i den første havnen. Det skal sies at vi ga det et ærlig forsøk: vi prøvde å presse oss inn foran en stor gummibåt, men bakket ut da vi innså at øyemåtet hadde sviktet - på alle tre! Vi var nær ved å punktere gummibåten med ankeret. Da hadde vi jo fått plass. Og kjeft, antagelig.

Men La Rochelle var fantastisk! Middelalderbygninger og flotte gater og torg. Og fine bakerier som sagt, med fine jenter i. Skippern synes det er fint å være på guttetur. Men.

Her kom vi altså inn i nattens mulm og mørke for å torpedere gummibåter, men ble stoppet av havnevakten. Bildet er tatt på vei ut. I nok en solskinnsdag med vinden midt i fleisen.Litt æksjen fikk vi i noen strømmer i sundet ned mot Port Royan. Og ved noen ville, brytende bølger i utgangen til Atlanterhavet igjen. Ellers handlet det mest om å kjøre motorbåt og se på fine strender og øyer. Og spise kaker. 

Vi fikk en god natt i Port Royan før vi satte igang arbeidet med å klargjøre for demontering av mast. Ferden går i de neste to ukene inn i Canal du Midi og der er maxhøtden 3,3 meter. Vi var forberedt på en himla jobb. Men det var gøy. Skipperen løp rundt og satte merkelapper på alt Tormod og Hans plukket fra hverandre. Det skal jo på plass igjen etterpå. Det var sol og varmt og ikke det minste motvind. Men vi fikk tid til kakepause. Hans ba tynt om do-pause når kaffeeffekten slo inn, men der satte Tormod foten ned, her skulle det jobbes!

Vi tøffet Hilaritas bort til den skumle krana. Båten ynket seg litt og var gjenstridig ved ilandleggingen. En slik kastrasjon ville den helst slippe. Men skipperen viste ingen nåde. Hun klatret selv opp i masta med løftestroppene til krana. Deretter løsnet Tormod og Hans alle stagene. 

Vips, var båten klar for kanalcruising. Tormod og Hans fikk nå sin siste sene motorbåttur, på vei til Pauillac, litt før Bordeaux. Lørdag 20.09 er det klart for jentetur! Skipperen har noen venninner som synes seiling mellom Bordeaux og Toulouse hørtes ut som er velsmakende reise. Jeg er redd kompetansenivået ombord på Hilaritas synker dramatisk den neste uka. Den som leser får se.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar